Segédletanyag

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

 

header segedlet

Ez az oldal azért készült, hogy segítséget nyújtson Önnek termékeink használatában és a gyakori kérdések megválaszolásában. Böngésszen kategóriáink között, vagy használja a keresőmezőt a gyorsabb tájékozódás érdekében.


 

 

1. Milyen mérlegcellára van szükségem?
A Zemic Europe-nál különböző terhelési cellatípusokat határozunk meg.
A mérlegcella típusának kiválasztása leginkább az Ön alkalmazásán alapul. Például: ha kis és közepes méretű platformmérleggel rendelkezik, akkor az egypontos mérlegcellák használata a leggyakoribb.
Ha hídmérleghez keres mérlegcellát, akkor más típusra lesz szüksége. A hídmérlegekhez leggyakrabban használt mérlegcellák a kompressziós (nyomó) mérlegcellák.

2. Miért a ZEMIC-et válasszam?
Szeretnénk az Ön partnerei lenni az erőmérés területén. A következő előnyöket kínáljuk Önnek:
- Gyors szállítás: Több mint 40.000 terhelésmérő cellát tart a beszállítónk raktáron, amelyek azonnali szállításra készen állnak. Szükség esetén 24 órás szállítási szolgáltatást tudunk nyújtani.
- A legjobb minőség/szolgáltatás/ár arány: Több mint 35 éves gyártói tapasztalat a mérés területén a legjobb minőség/szolgáltatás/ár arányt tudjuk kínálni.
- Teljes termékválaszték: 1000 különböző típusú erőérzékelőt kínálunk. Ezek a típusok 20 grammtól egészen 1000 tonnáig terjedő tartományokban állnak rendelkezésre.

3. Milyen típusú mérlegcellák vannak?

Platós mérlegcellák:

Az u.n. platós mérlegcellák (angol elnevezésük: Single Point Loadcells) alkalmazása igen széleskörű. Eleinte a kis és közepes méréshatárú asztali és raktári platós mérlegek gyártásánál alkalmazták ezeket - ezért is terjedt el a "platós mérlegcella" kifejezés - de korántsem csak ezekre a mérlegtípusokra terjed ki alkalmazásuk. A platós cellák alkalmazásának aránya a többi mérlegcella típushoz képest valószínűleg a legnagyobb világszerte.
A platós mérlegcellák sajátossága, hogy nem igényelnek "központi" erőbevezetést. A mérleg platója közvetlenül a mérlegcellára szerelhető és a plató bármely pontján pontos mérés végezhető. A maximálisan alkalmazható platóméret természetesen függ a platós mérlegcella méréshatárától, amely 600 grammtól 2000 kg-ig választható. A platós mérlegcella ezen tulajdonsága gazdaságos és korszerű megoldást biztosít a legtöbb kis és közepes platós mérlegnél történő alkalmazás esetében.

Hajlító mérlegcellák:

A hajlító cellákat gyakran tekintik olyan tömör acéldarabnak, amelyekre mérlegfelület szerelhetőek.
A hajlító cellák alkalmasak raklap-, platós és kis tartályos mérlegekhez. A terhelésmérő cellák teljesítménye elsősorban attól függ, hogy a terhelés alkalmazásakor vagy eltávolításakor mennyire képesek nagymértékben megismételhető körülmények között elhajolni.

Alkalmazási területek:
A hajlító cellákat más néven harmónika cellának is hívjuk:

Töltő/adagoló mérleg
Silómérleg
Szalagmérleg
Tartálymérleg

A hajlító cellák telepítéséhez meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő erőbevezető szerelvényt és tartozékot választotta ki. A Zemic ezekhez a cellákhoz szerelőkészletek, lábak és elasztomerek széles választékát kínálja.

Nyíró mérlegcellák:

Az egyszeres nyíró cellákat (single ended shear beam) nagyobb terhelhetőségű mérlegeknél és folyamatszabályzásoknál alkalmazzák elsősorban. Méréshatárok 250kg és 50tonna között. A mérlegcella egyik vége annak felerősítésére szolgál, míg a másik végén történik a teherátadás. A mérlegcellát lapos, sima felületre kell szerelni nagy szilárdságú csavarokkal. A nagyobb méréshatárú mérlegcellák több, a rögzítés célját szolgáló furattal vannak ellátva, hogy a dinamikus igénybevétellel szemben is jól rögzíthető legyen. A nyírócellák saválló acélból vagy szerszámacélból készülnek, az alkalmazási területtől függően.

Kettős nyírócellák:

A kettős nyírócellák (double ended shear beam) tulajdonságai hasonlítanak az egyszeres nyírócellákéhoz. Legfőbb alkalmazási területek a hídmérlegek valamint az adagoló- és tartálymérlegek. Az egyszeres nyíró celláktól eltérően ezeknél a rögzítés nem az egyik végén és a teherátadás a cella másik végén történik, hanem mindkét végüket rögzíteni kell, és a teherátadás a cella közepén történik.

S - mérlegcellák:

Elnevezésük értelemszerűen a mérőtest S-alakú formájából adódik. Ezen típust jellemzően húzó igénybevétel esetében alkalmazzák. Mechanikus mérlegek elektronikussá történő átalakításánál, platós és általános célú mérlegekhez alkalmazzák. Méréshatár 25kg és 20tonna között.

Nyomó mérlegcellák:

A nyomócellák esetében a mérőoszlop(ok) egy közvetlen, függőleges irányú erőhatásnak vannak kitéve. Többnyire járműmérlegeknél, nagyméretű platós mérlegeknél, mérleghidaknál, adagoló- és tartálymérlegeknél és hasonló esetekben alkalmazzák. Ezen mérlegcellák hosszú élettartama, nagy pontossága és megbízhatósága nélkülözhetetlen ipari alkalmazások esetében, melyeknél ezen tulajdonságok már bizonyítottak. Ehhez járul a hermetikus (hegesztett) lezárásból adódó, durva üzemi körülmények között is kiváló működésük és így ezek a mérlegcellák a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek.

Gyűrűs mérlegcellák:

Ezek a mérlegcellák (Spoke type, "pancake" load cells) lapos keresztmetszetű, nagypontosságú húzó- vagy nyomócellák. Méréshatárok 1 és 50 tonna között.

Csapcellák:

A csapcellák erőérzékelők, amelyeket alkalmazásokba telepítenek a dinamikus, statikus vagy emelőerők mérésére. Pl.: teherbíró csapcellák használata daruk túlterhelés elleni védelmére, terhelésmérő rendszerek létrehozására, terheléshatároló rendszerek építésére és az emelők élettartamának optimalizálására. Manapság ezeket az erőérzékelőket a tengeri konténerek mérésére és mérésére is használják a SOLAS-rendelet miatt.

Az erőérzékelők, mérlegcellák piacán a csapcellák erőmérő csavarok, erőmérő csapok, tengelycellák vagy erőérzékelő csapok néven is ismertek. A capcellákat nagy és nagyon nagy terhelésekre tervezték.

Fedélzeti mérlegcellák:

Onboard (jármű fedélzeti mérlegek) mérlegcelláinkból több mint 30.000 darab van használatban naponta teherautók fedélzetén mely az egyik legnagyobb igénybevételű környezet. A közúti ellenőrzések fokozódásával, a magas kockázatok, a túlterhelésből fakadó bírságok miatt az onboard mérlegcellák a fedélzeti mérési rendszer lényeges részévé váltak. A mérlegcellák felszerelési helyzetüknél fogva elkerülhetetlenül ki vannak téve nagymértékű ütéseknek és rezgésnek, amelyeket ezek a járművek rendszeresen elviselnek. A robusztus fedélzeti mérlegcellák IP67 és IP68 védettségi besorolással rendelkeznek, és ötvözött acélból készülnek, nikkelezett, hajlítógerenda kialakításúak, speciális ragasztótömítéssel a fedélzeti alkalmazásokhoz.



1.Anyag2. Szigetelés3.Típus4.Kieg. karakter5. Pontosság6. Méréshatár7.Kábel adatok8. Opciók
H = Ötvözött acél
B = Rozsdamentes acél
L = Alumínium
Ha van jelzés:
M = Hermetikusan zárt
2: Spoke típus
3: S-cella
6: Egypontos
8: Egypontos nyíró
9: Dupla nyíró
11: Egypontos harmónika kialakítású
14: Oszlop típus
16: Dupla párhuzamos rúd
  A5S: NTEP III Single 5000 Division
A5M: NTEP III Multiple 5000 Division
B10S: NTEP III L Single 10000 Division
B10M: NTEP III L Multiple 10000 Division
C1: OIML 1000 Divisions
C2: OIML 2000 Divisions
C3: OIML 3000 Divisions
C3D: 0.02%
G1: 0.1%
G2: 0.2%
G3: 0.3%
G5: 0.5%
G10: 1.0%
A cella névleges mérési határa Szám: Kábel mérete (méter)
Karakter:
B: Általános kábel és csatlakozás
T: Rugós törésgátló kábelcsatlakozás
F: Kártevőbiztos kábel
G: Árnyékolással bekötött cellatest
J: Csatlakozós kivitel
SC: Áram kalibrált
R: Ellenállási variációk
S: Érzékenységi variációk
W: Cellatest variációk
A: Áram kalibrált & érzékenységi variációk
B: Ellenállási- & érzékenységi variációk

 

Amennyiben egy nagyon átfogó, műszaki rajzokkal és adatokkal ellátott dokumentumot szeretne olvasni a mérlegcellákról, akkor javasoljuk a ZEMIC Whitepaper segédletünket elolvasni, melyet az alábbi képre kattintva megtekinthet/letölthet:

 

zemic whitepaper cover

Pin It

Kiemelt termékek

Magunkról

A hódmezővásárhelyi PROMINENS Kft. gyökerei a méltán világhírű METRIPOND-ig nyúlnak visssza.
A gyár egykori vezető szakember gárdájának egyik tagja Beznóczky Antal alapította a PROMINENS Kft-t több mint két évtizede, mely rövid idő alatt a hazai mérlegtechnika vezető cégévé nőtte ki magát.

Névjegy (VCard)

qr

©2024 Prominens Kft. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Web és Videó Studió